Monday, January 12, 2009

Kari Ketam Bunga

'Macam Ketam mengajar anaknya berjalan'...ingat lagi peribahasa Melayu ni..?

Haa..ni pun macam tu jugak..

Kari ketam favourite my hubby..pantang nampak kat Pasar Tani, mesti beli at least 2 atau 4 ekor..resipi yg dia suka...mestilah kari ...tak habih-habih nak kari..

So on Saturday..we had lunch with Crab Curry..

Resipi ni senang je, ramai yang dah tahu pun..


Bersihkan ketam bunga tersebut, buang lumpur dna pasir...nanti susah usus dan buah pinggang kita nak tapis.


Potong dua dan buang kulit dan bahagian yg tidak boleh dimakan..potong bahagian penyepit ketam ...guna gunting sennag keja...


Ketam tengah dimasak...

Bahan-bahannya:

-Ketam la kan...ketam bunga ke ..ketam apa2 je la(ketam yg type ni bukan laut dalam, yg laut dalam warna kulitnya merah)
-Serbuk kari -any brand will do..kari untuk udang dan ketam...bukan kari ayam tau
-Santan
-Bawang besar, bawang putih dan sedikit halia - tumbuk
-Sebatang serai -ketuk-ketuk je..
-Air asam jawa - sedikit
-Air
-Garam secukup rasa
-Minyak masak

Cara-caranya senang je:

Panaskan minyak dan masukkan bawang yg ditumbuk bersama serai
Masukkan serbuk kari...kacau sampai pecah minyak
Masukkan sedikit air- tak nak kasi melekat..
Campurkan sedikit santan
Masukkan air asam jawa dan sedikit air
Masukkan ketam-ketam anda
Biar mendidih...tambah garam
Biar hingga masak...thickness of the gravy boleh dipelbagaikan..





Kari Ketam yang sudah dimasak.....

Asam Pedas Nyonya Style

My hubby really really loves asam pedas..be it chicken, ikan pari, ikan merah or even beef..he's mad about asam pedas. I got a this recipe from a friend last week and tried it out and it turn out to be like this..

Habis nasi seperiuk kalau ada asam pedas..hahha

I used ikan merah for this one asam pedas recipe..




Here is the recipe:

Ingredient:

Ikan merah/ pari..or any fish that u like
Dried chili, ginger, onion (i seldom use shallot- malas nak kupas), garlic ,buah keras- blend together,
lemon grass,
turmeric powder,
daun kesum or i used to call it daun asam pedas ;-P
tamarind juice
oil
salt to taste
water

Cara-caranya:....different from Kedah style which we just boil everything

Heat oil in a pot (depends on the size of ur serving)
put the chillie paste and turmeric powder plus lemongrass and stir until it cook well..pecah minyak
pour in some tamarind juice..kacau lagi sikit
Mix some water, put the fish in together with daun kesum
Let it boil and add some salt
Serve with ikan kering or ikan masin goreng...



Asam pedas ikan merah..