Bahan-bahan:
- beras -basmati (beras biasa pun boleh tapi kurangkan air)
- rempah beriani
- serbuk cili (for some colour)
- serbuk kunyit (ditto)
- minyak masak
- minyak sapi
- bunga lawang dan cengkih
- bawang besar, putih dan halia-dihiris nipis
- gajus
- daun pandan
- daun pudina dan daun sup -untuk hiasan
- susu ideal
- air mawar (optional)
- garam
- ayam / daging (optional)
Cara-caranya;
- panaskan minyak dan minyak sapi dan gorengkan bawang2 yg telah dihiris bersama halia, bnga lawang dan cengkih
- goreng sehingga kuning sedikit
- masukkan rempah beriani beserta sedikit air
- masukkan sedikit serbuk cili dan kunyit
- tambahkan sedikit garam
- masak sehingga mendidih
---------------------------------
- basuh beras dan toskan
- masukkan daun pandan yg telah diikat bersama gajus
- tuangkan rempah beriani yang telah dimasak tadi
- masukkan susu cair
- tambah air ikut keperluan
- masukkan ayam/daging
- tambah sedikit air mawar (optional)
- masak...on the button :-P (i did forgot one time)
- apabila nasi telah masak, taburkan hirisan daun pudina dan daun sup
- tutup periuk kembali
Bahan-bahan untuk nasi beriani
Tips: i always serve nasi beriani with ayam masak merah, kurma, daging merah and acar..