Thursday, November 27, 2008

Gulai Nangka

This is my hubby's must-have-menu when we are in Alor Star, he will placed order just before we reach my mom's house. Gulai nangka makan dengan ikan masin...sedappp..bertambah 3 /4 pinggan..



Bahan-bahan:
Nangka muda dipotong sebesar 2 inci dan rendam dalam air garam utk hilangkan getah.
serbuk kari udang- I like Cap Tarbus- ada kat Alor Staq saja noo...
santan kelapa
air
udang segar
garam secukup rasa
asam keping
bawang merah dan bawang putih dihiris halus
daun kari
halba campur

1.Cara-caranya:

Masukkan nangka muda kedalam periuk, masukkan air dan rebus sebentar.
Masukkan pulak serbuk kari
Campurkan santan,udang segar dan asam keping serta garam
Masak hingga mendidih
Perlahankan api

2.Dikuali lain, untuk tumis darat;

Panaskan sedikit minyak
Tumiskan bawang merah, daun kari dan halba campur
Goreng hingga kuning dan wangi.
Tutup api dan tuang semua bahan ke dalam periuk gulai nangka.
Biarkan seketika, rasa dulu kalau ok tutup api.
Hidangkan dan nikmatinya dengan ikan pekasam, ikan tamban goreng....hmmmm