Sambal Sotong
Bahan-bahan:
Sotong - cuci dan potong
Serbuk cili atau paste
Bawang besar, bawang putih, halia- dihiris
Daun kari
Tomato -potong dadu
Cili hijau
Serbuk kunyit
Garam dan gula
Minyak untuk menumis
Daun ketumbar
Cara-caranya:
Panaskan minyak dan tumis bawang2 dan halia yang dihiris bersama daun kari dan tomato.
Biar sehingga kuning dan masukkan serbuk cili ,tambah air
Masukkan sotong dan serbuk kunyit
Masukkan secikit garam dan gula
Masak sehinga sotong lembut.
Angkat dan taburkan daun ketumbar untuk menambah aroma
Sambal sotong
Monday, August 31, 2009
Resepi Kari Tulang
Resepi Kari Tulang:
Bahan-bahannya;
Tulang - portion ikut suka,
Serbuk kari daging,
Bawang besar -hiris,
Bawang putih -hiris,
Halia -hiris,
daun pandan & daun kari,
Bunga lawang & kulit kayu manis,
Santan,
Air,
Minyak untuk menumis.
1.Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia, daun pandan, daun kari, bunga lawang & kulit kayu manis
2.Masukkan serbuk kari daging dan air, biar pecah minyak, masukkan santan dan kentang & carrot dan tulang, tambah air, biar mendidit, masukkan secubit garam
3. In progress - kari tulang yang sedang dimasak.
Hidang bersama nasi, roti jala dan roti biasa
Bahan-bahannya;
Tulang - portion ikut suka,
Serbuk kari daging,
Bawang besar -hiris,
Bawang putih -hiris,
Halia -hiris,
daun pandan & daun kari,
Bunga lawang & kulit kayu manis,
Santan,
Air,
Minyak untuk menumis.
1.Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia, daun pandan, daun kari, bunga lawang & kulit kayu manis
2.Masukkan serbuk kari daging dan air, biar pecah minyak, masukkan santan dan kentang & carrot dan tulang, tambah air, biar mendidit, masukkan secubit garam
3. In progress - kari tulang yang sedang dimasak.
Hidang bersama nasi, roti jala dan roti biasa
Subscribe to:
Posts (Atom)