Bahan-bahan:
- beras -basmati (beras biasa pun boleh tapi kurangkan air)
- rempah beriani
- serbuk cili (for some colour)
- serbuk kunyit (ditto)
- minyak masak
- minyak sapi
- bunga lawang dan cengkih
- bawang besar, putih dan halia-dihiris nipis
- gajus
- daun pandan
- daun pudina dan daun sup -untuk hiasan
- susu ideal
- air mawar (optional)
- garam
- ayam / daging (optional)
Cara-caranya;
- panaskan minyak dan minyak sapi dan gorengkan bawang2 yg telah dihiris bersama halia, bnga lawang dan cengkih
- goreng sehingga kuning sedikit
- masukkan rempah beriani beserta sedikit air
- masukkan sedikit serbuk cili dan kunyit
- tambahkan sedikit garam
- masak sehingga mendidih
---------------------------------
- basuh beras dan toskan
- masukkan daun pandan yg telah diikat bersama gajus
- tuangkan rempah beriani yang telah dimasak tadi
- masukkan susu cair
- tambah air ikut keperluan
- masukkan ayam/daging
- tambah sedikit air mawar (optional)
- masak...on the button :-P (i did forgot one time)
- apabila nasi telah masak, taburkan hirisan daun pudina dan daun sup
- tutup periuk kembali
Bahan-bahan untuk nasi beriani
Bawang besar, halia, bawang putih, bunga lawang dan cengkih digoreng sehingga kuning
Rempah beriani sedang dimasak
Nasi Beriani yang telah ditabur dengan daun pudina dan daun sup untuk menambahkan lagi aromanya.
Tips: i always serve nasi beriani with ayam masak merah, kurma, daging merah and acar..
No comments:
Post a Comment